Theatermaken
Opleiding: Theater maken voor het amateurtheater
In juni 2018 heb ik de 3-jarige deeltijd opleiding 'Theatermaker voor het amateurtheater' (TMA) afgerond aan het 'Huis van Puck' te Arnhem. Hiervoor heb ik het diploma voor de opleiding theaterregie in ontvangst mogen nemen. Tijdens mijn opleiding heb ik veel regels van het theater vakgebied eigen mogen maken en vooral geleerd hoe je het beste uit amateur spelers haalt, want met amateurs werken is anders dan werken met professionele spelers. Bij het werken met amateurs ga je veel meer op zoek naar de kracht van de speler om die er zo goed mogelijk uit te laten komen in het stuk. Uiteraard wel met de nodige regie aanwijzingen en een bepaald oog voor kwaliteit, want naar mijn mening zorgt het neerzetten van een kwalitatief goede voorstelling voor een groot gedeelte van de spelvreugde.
Gods Kerstfeest
Dit was mijn eerste grote productie die ik zelf heb geschreven en geregisseerd. Uiteindelijk speelde ik ook nog een rolletje in het stuk.
"Gods Kerstfeest" is een toneelstuk van een uur die we in 2016 hebben gespeeld met de theatergroep uit mijn kerk. Omdat deze productie dermate groot was, heb ik een aparte pagina geweid aan Gods Kerstfeest.
Diverse opdrachten regieopleiding
Tijdens mijn regie opleiding heb ik verschillende opdrachten uitgevoerd. In de meeste opdrachten ben ik op zoek gegaan naar de humor, omdat ik een groot liefhebber ben van komedie en humor. De ene poging slaagde echter beter dan de andere, maar hierdoor heb ik wel veel geleerd over hoe humor werkt in een toneelstuk. De stukken die ik heb mogen regisseren zijn:
- Kleine teun - Alex van Warmerdam (5 minuten)
- Who's Afraid of Virginia Woolf - Edward Albee (7 minuten)
- Bewerking van Romeo en Julia - William Shakespeare (20 minuten)
David: Held in gewetensnood
Dit was mijn tweede grote productie en tevens mijn examenvoorstelling waarmee ik geslaagd ben voor mijn regie opleiding. Deze voorstelling heb ik op basis van improvisaties geschreven en uiteindelijk geregisseerd.
"David: Held in gewetensnood" is een toneelstuk van een uur die we in 2018 hebben gespeeld met de theatergroep uit mijn kerk. Omdat ook deze productie dermate groot was, heb ik ook een aparte pagina geweid aan David: Held in gewetensnood.
Cabaret
Een andere hobby die twee keer uit de hand is gelopen, is mijn liefde voor cabaret. Ik heb in totaal twee cabaretstukken zelfstandig mogen schrijven, produceren en opvoeren. Altijd voor mensen bij mij uit de kerk. Mijn stukken hadden daarom ook altijd een boodschap die ik de zaal wilde meegeven. In 2019 ben ik geselecteerd voor de auditieronde van het Leids Cabaret Festival en behoorde daarmee tot de 16 auditanten die uit 64 aanmeldingen waren geselecteerd om te mogen auditeren. Helaas werd ik niet geselecteerd om tijdens het festival zelf op te treden. Wel heb ik ook een aparte pagina geweid aan mijn laatste cabaretstuk: Lekker op vakantie
Leservaring
Basiskwalificatie Didaktische Bekwaamheid (BDB)
In mei 2017 heb ik bij mijn werkgever, Hogeschool Leiden, deze post-HBO opleiding mogen volgen. BDB is een landelijk erkende opleiding die leert hoe je les geeft aan volwassenen. Deze opleiding leert zeer specifiek hoe je goede toetsen opstelt bij het onderwijs, maar ook het opzetten van een goede les of een hele reeks van lessen met een logische opbouw. Kwaliteiten die ik tegenwoordig ook dankbaar mag inzetten tijdens mijn Toneel workshops en repetitieavonden.
Docent Informatica Hogeschool Leiden
In september 2015 ben ik na mijn tussenjaar bij Switch begonnen als docent Informatica aan Hogeschool Leiden. Hier mag ik lesgeven aan de verschillende leerjaren binnen de opleiding en probeer ik altijd op zoek te gaan naar leuke en boeiende lessen, want ik ben van mening dat onderwijs een feestje moet zijn. Vaak krijg ik complimenten van mijn studenten dat mijn lessen leuk en leerzaam zijn.
Switch onderwijsprojecten - Youth for Christ Nederland
Zoals eerder beschreven heb ik een tussenjaar mogen doen bij Switch. Onderdeel van dit tussenjaar was het geven van een voorlichtingsles over pesten, gekoppeld aan de voorstelling die we opvoerden. Tijdens dit jaar heb ik mijn liefde voor het lesgeven gevonden. Met de nodige training en begeleiding heb ik hier mogen leren lesgeven en ben daarom na mijn tussenjaar op zoek gegaan naar een baan binnen het onderwijs.