Portfolio

Theatermaken

Opleiding: Theater maken voor het amateurtheater

In juni 2018 heb ik de 3-jarige deeltijd opleiding 'Theatermaker voor het amateurtheater' (TMA) afgerond aan het 'Huis van Puck' te Arnhem. Hiervoor heb ik het diploma voor de opleiding theaterregie in ontvangst mogen nemen. Tijdens mijn opleiding heb ik veel regels van het theater vakgebied eigen mogen maken en vooral geleerd hoe je het beste uit amateur spelers haalt, want met amateurs werken is anders dan werken met professionele spelers. Bij het werken met amateurs ga je veel meer op zoek naar de kracht van de speler om die er zo goed mogelijk uit te laten komen in het stuk. Uiteraard wel met de nodige regie aanwijzingen en een bepaald oog voor kwaliteit, want naar mijn mening zorgt het neerzetten van een kwalitatief goede voorstelling voor een groot gedeelte van de spelvreugde.

Gods Kerstfeest

Dit was mijn eerste grote productie die ik zelf heb geschreven en geregisseerd. Uiteindelijk speelde ik ook nog een rolletje in het stuk.

"Gods Kerstfeest" is een toneelstuk van een uur die we in 2016 hebben gespeeld met de theatergroep uit mijn kerk. Omdat deze productie dermate groot was, heb ik een aparte pagina geweid aan Gods Kerstfeest.

Diverse opdrachten regieopleiding

Tijdens mijn regie opleiding heb ik verschillende opdrachten uitgevoerd. In de meeste opdrachten ben ik op zoek gegaan naar de humor, omdat ik een groot liefhebber ben van komedie en humor. De ene poging slaagde echter beter dan de andere, maar hierdoor heb ik wel veel geleerd over hoe humor werkt in een toneelstuk. De stukken die ik heb mogen regisseren zijn:

  • Kleine teun - Alex van Warmerdam (5 minuten)
  • Who's Afraid of Virginia Woolf - Edward Albee (7 minuten)
  • Bewerking van Romeo en Julia - William Shakespeare (20 minuten)

David: Held in gewetensnood

Dit was mijn tweede grote productie en tevens mijn examenvoorstelling waarmee ik geslaagd ben voor mijn regie opleiding. Deze voorstelling heb ik op basis van improvisaties geschreven en uiteindelijk geregisseerd.

"David: Held in gewetensnood" is een toneelstuk van een uur die we in 2018 hebben gespeeld met de theatergroep uit mijn kerk. Omdat ook deze productie dermate groot was, heb ik ook een aparte pagina geweid aan David: Held in gewetensnood.

Cabaret

Een andere hobby die twee keer uit de hand is gelopen, is mijn liefde voor cabaret. Ik heb in totaal twee cabaretstukken zelfstandig mogen schrijven, produceren en opvoeren. Altijd voor mensen bij mij uit de kerk. Mijn stukken hadden daarom ook altijd een boodschap die ik de zaal wilde meegeven. In 2019 ben ik geselecteerd voor de auditieronde van het Leids Cabaret Festival en behoorde daarmee tot de 16 auditanten die uit 64 aanmeldingen waren geselecteerd om te mogen auditeren. Helaas werd ik niet geselecteerd om tijdens het festival zelf op te treden. Wel heb ik ook een aparte pagina geweid aan mijn laatste cabaretstuk: Lekker op vakantie

Toneelspelen

Switch onderwijsprojecten

"Switch onderwijsprojecten", of Switch in het kort, was een tussenjaar dat aangeboden werd door Youth for Christ Nederland. In 2014 heb ik auditie gedaan voor Switch en ben ik aangenomen. Tijdens dit tussenjaar reisden we langs verschillende middelbare scholen in Nederland om daar een anti-pest voorstelling op te voeren en een bijbehorende les te geven. Met Kerst en Pasen werd er altijd een speciaal stuk geschreven om op scholen het Christelijke verhaal met die feestdagen te vertellen. Daarnaast kregen we door het jaar heen vrijwel iedere week theatertrainingen en hebben we een aantal keer een improvisatie show opgevoerd, vergelijkbaar met de Lama's. Zodoende heb ik tijdens dit jaar heel veel geleerd als acteur, wat mij erg helpt bij het regisseren, omdat ik ook weet hoe het is om op zo'n podium te staan.

Theater in de kerk

Tijdens een actieperiode bij ons in de kerk, is in 2006 een theaterteam opgericht. Hier ben ik vanaf het begin bij betrokken geweest als acteur en heb ik mijn liefde voor theater ontdekt. Vanaf die tijd hebben we met flinke regelmaat sketches van 5 tot 10 minuten opgevoerd, die we vaak zelf schreven. In het begin was ik voornamelijk betrokken als acteur en later ook als regisseur en schrijver van de stukken. In dit theaterteam heb ik flink wat spelervaring opgedaan.

Theaterworkshops

Improvisatietheater/Theatersport

Na mijn tussenjaar bij Switch ben ik nog twee jaar vrijwilliger geweest, tot aan het einde van Switch in 2017. In die twee jaar heb ik de leiding gehad over de improvisatie voorstellingen die altijd op de pinksterconferentie van Opwekking opgevoerd werden. Dit hield onder andere in dat ik workshops theatersport heb gegeven aan de spelers om ze op deze shows voor te bereiden.

All-round theaterworkshops

Daarnaast heb ik voor de voorstellingen die ik heb mogen regisseren spelers soms ook vaardigheden moeten aanleren die in de voorstelling gebruikt zouden worden. Een voorbeeld is het overdreven acteren (grotesk spel) wat deels in de voorstelling over David aan de orde kwam en het snel in en uit je rol kruipen als speler wat ook belangrijk was in dat stuk. Deze workshops vonden plaatst tijdens de repetities.

Leservaring

Basiskwalificatie Didaktische Bekwaamheid (BDB)

In mei 2017 heb ik bij mijn werkgever, Hogeschool Leiden, deze post-HBO opleiding mogen volgen. BDB is een landelijk erkende opleiding die leert hoe je les geeft aan volwassenen. Deze opleiding leert zeer specifiek hoe je goede toetsen opstelt bij het onderwijs, maar ook het opzetten van een goede les of een hele reeks van lessen met een logische opbouw. Kwaliteiten die ik tegenwoordig ook dankbaar mag inzetten tijdens mijn Toneel workshops en repetitieavonden.

Docent Informatica Hogeschool Leiden

In september 2015 ben ik na mijn tussenjaar bij Switch begonnen als docent Informatica aan Hogeschool Leiden. Hier mag ik lesgeven aan de verschillende leerjaren binnen de opleiding en probeer ik altijd op zoek te gaan naar leuke en boeiende lessen, want ik ben van mening dat onderwijs een feestje moet zijn. Vaak krijg ik complimenten van mijn studenten dat mijn lessen leuk en leerzaam zijn.

Switch onderwijsprojecten - Youth for Christ Nederland

Zoals eerder beschreven heb ik een tussenjaar mogen doen bij Switch. Onderdeel van dit tussenjaar was het geven van een voorlichtingsles over pesten, gekoppeld aan de voorstelling die we opvoerden. Tijdens dit jaar heb ik mijn liefde voor het lesgeven gevonden. Met de nodige training en begeleiding heb ik hier mogen leren lesgeven en ben daarom na mijn tussenjaar op zoek gegaan naar een baan binnen het onderwijs.

Jongeren begeleiding

Jeugd coördinator Evangelische gemeente de Brug - Nieuwkoop

Van juli 2017 tot juli 2020 ben ik binnen mijn kerk jeugdwerk coördinator geweest en was is die periode ook actief als jeugdleider. Hoofdtaak als jeugdleider is het verzorgen van de bijeenkomsten (jeugdavonden) eens in de twee weken. Als coördinator was ik verantwoordelijk voor het aansturen van een team van ongeveer 8 jeugdleiders, dacht ik na over hoe je jongeren kan betrekken binnen de kerk, was ik verantwoordelijk voor het vormen van beleid en strategie hierin en organiseerde ik samen met mijn jeugdleiders ouderavonden en jeugdweekenden. Als jeugdleider heb ik jongeren begeleid bij hun vragen en problemen, soms ten opzichte van het Christelijke geloof, maar ook met algemene problemen in hun leven.

Studie loopbaan begeleider Hogeschool Leiden

Vanaf september 2016 ben ik 1e jaars Studie loopbaan begeleider (SLB'er) op Hogeschool Leiden. Hierbij help ik studenten met het in de gaten houden van hun studievoortgang en help ik ze bij eventuele problemen die zich voor kunnen doen. Voor deze rol is er bij de BDB opleiding een onderdeel oplossingsgerichte gespreksvoering die ik met succes heb afgerond. Vanaf het schooljaar 2019-2020 ben ik ook SLB'er van een groep hoofdfase studenten.

Switch onderwijsprojecten - Youth for Christ Nederland

Tijdens mijn tijd als vrijwilliger bij Switch mocht ik ongeveer één keer per week mee met een voorstelling op middelbare scholen. Mijn taken van die dag waren vooral het begeleiden van de jongeren (16 - 24 jaar) tijdens die dag en de coördinatie van die dag in handen nemen. Op deze manier konden de jongeren zich vol concentreren op de optredendag.

Stemacteren

Basisworkshop stemacteren

Van september tot en met november 2020 heb ik de basisworkshop stemacteren gevolgd bij stemacteren.nl. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een online cursus is, was dit niet het geval. Ik heb de cursus mogen volgen in een geluidstudio in Leiden, waar ik de eerste kneepjes van het stemmenvak heb aangeleerd. Ik heb kennis gemaakt met verschillende soorten teksten, waaronder: commercials, corporate, luisterboeken en voice-overs. Hieronder kunt u luisteren naar de stemdemo die ik tijdens deze cursus heb mogen opnemen.

Op dit moment heb ik nog veel te leren in het stemmenvak, maar merk ik wel dat ik de ervaring die ik tijdens de cursus heb opgdaan al goed kan inzetten bij mijn andere activiteiten.

Spreken

Spreker in de Evangelische gemeente de Brug

Vanaf mijn 17e (juni 2009) mag ik binnen onze kerk een paar keer per jaar de preek verzorgen. Soms op basis van een van te voren vastgelegd onderwerp, maar vaak onderwerpen die ik zelf graag wil behandelen. Ik laat me hierbij sterk leiden door de Geest. Wanneer ik een thema heb, spit ik in de Bijbel en op internet naar de uitleg hierover en probeer tijdens mijn preek altijd iets te bedenken om de aandacht vast te houden. Hiervoor werk ik graag met PowerPoint, maar ik gebruik soms ook fysieke voorwerpen om mijn verhaal kracht bij te zetten. Ook gebruik ik graag de nodige humor in mijn preken.

'Durf te dromen' was de titel van mijn preek die ik op 23 augustus 2015 mocht houden bij mij in de kerk.

Spelshows

Diverse spelshow-avonden

Inmiddels heb ik diverse spelshow avonden mogen organiseren, vaak tijdens activiteiten bij ons in de kerk. Dit waren vaak bekende spelshows die ik voorzien heb van een Christelijk thema. Zo moet u bijvoorbeeld denken aan spellen als 'Ik hou van Holland' en 'The Chase' (een spelshow op de Engelse televisie). Ik vind het een uitdaging om tijdens deze spelshows de energie hoog te houden en zo het publiek een geweldige avond te kunnen geven. Daarnaast bouw ik zelf vaak de technische middelen in elkaar, zodat de deelnemers en het publiek zich echt in de spelshow wanen.

Wie is de mol?

Al sinds mijn jeugd ben ik enorm fan van het programma 'Wie is de mol?'. Dermate veel dat ik al een aantal keer een 'Wie is de mol?' spel heb georganiseerd voor vrienden en bekenden. Variërend van een dag tot een heel weekend. Vaak met als compliment dat de deelnemers zich echt in het programma wanen. Wederom ondersteund met zelf geschreven applicaties, waaronder het wel bekende executieprogramma.